уторак, 26. јул 2011.

Fejsbuk uvodi video pozive



Fejsbuk počinje sa uvodjenjem video poziva koji omogućuje telefoniranje u okviru Skajpa. Pozivi će biti besplatni.


Najveća društvena internet mreža na svetu Fejsbuk od danas počinje uvodjenje servisa video poziva koji će korisnicima omogućiti besplatno telefoniranje u okviru mreže Skajp, prenose agencije.

Izvršni direktor i osnivač Fejsbuka Mark Zakerberg na konferenciji za novinare u sedištu kompanije u Palo Altu, Kalifornija, rekao je da je sa kompanijom Skajp potpisaon ugovor o partnerstvu koji će omogućiti integraciju Skajpa u Fejsbuk.

Zakerberg je rekao da je najbolji deo tog partnerstva to što korisnici neće morati da ponovo podešavaju svoj Skajp nalog u okviru Fejsbuka, već će biti dovoljno da se jedanput instalira dodatak koji će to uraditi sam automatski, za šta je potrebno 30-ak sekundi.

Izvršni direktor Skajpa Toni Bejts rekao je da će u početku preko Fejsbuka biti omogućeni svi besplatni Skajpovi servisi poput razgovora i četovanja u okviru mreže.

On je dodao da je za kasnije planirano uvodjenje plaćenih Skajpovih servisa kao što su pozivi izvan mreže i slanje SMS-poruka na mobilne telefone.

Integracija video poziva omogućićiće Fejsbuku da adekvatno odgovori na konkurenciju, posebno iz Gugla koji je nedavno predstavio svoju društvenu mrežu Gugl plus (Google +) čiji je glavni element upravo video poziv preko servisa Gugl tok (Google Talk).

Na predstavljanju novog servisa Fejsbuka Zakerberg je potvrdio i da je broj korisnika te mreže u svetu premašio 750 miliona, ali je ukazao da broj korisnika više ne treba da bude glavno merilo za društvene mreže.

Zakerberg je najavio da će Fejsbuk prepustiti trećim kompanijama razvoj aplikacija za taj sajt, čime će se omogućiti da one budu najkvalitetnije.

On je najavio da će se za to vreme Fejsbuk okrenuti ka razvoju aplikacija za mobilne platforme.

Implementacija video poziva na Fejsbuku počinje danas, a očekuje se da će biti omogućena svim korisnicima u narednih nekoliko sedmica.

Нема коментара:

Постави коментар